,,Belastingontduiking hoeft niet”

De VBDO gaat de komende weken tijdens zo’n tachtig aandeelhoudersvergaderingen vragen stellen over de belastingen die internationale bedrijven betalen. ,,Het feit dat het legaal is om belastingen te ontduiken via belastingparadijzen zoals de Bahama’s en Nederland, wil nog niet zeggen dat bedrijven daarvan ook gebruik moeten maken,” zegt Giuseppe van der Helm.

Gepubliceerd in oneworld

De Tweede Kamer heeft 9 april een motie van GroenLinks aangenomen: voor juni 2013 moet de regering een plan van aanpak presenteren over het tegengaan van belastingontwijking door multinationals. Van der Helm (bedrijfskundige) is directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Sinds 1 april van dit jaar is hij op persoonlijke titel voorzitter geworden van Tax Justice Nederland, een coalitie van acht organisaties. Hij vindt een wet niet altijd de beste manier om belastingontwijking tegen te gaan.

,,Een nationale wet helpt maar ten dele, soms werkt het beter om bedrijven gewoon aan te spreken op wat ze doen. Dat doet de VBDO al jaren, maar nu gaan we hen ook vragen stellen over hun belastingroutes. Ook al hebben we maar drie aandelen van een bedrijf, we worden doorgaans zeer serieus genomen. Reputatie is erg belangrijk voor veel bedrijven. Geen bedrijf riskeert graag dat het publiek in opstand komt, zoals tegen Starbucks die haar filialen torenhoge royalties liet afdragen aan bedrijven die gevestigd waren in belastingparadijzen. Engelse belastingbetalers kwamen daartegen in opstand, organiseerden blokkades voor het hoofdkantoor. Door belastingontwijking van grote internationale bedrijven neemt de belastingdruk op burgers en het Midden- en Kleinbedrijf toe. Mensen pikken dat niet meer.”

Van der Helm miste in het debat over Nederland als belastingparadijs, de rol van bedrijven zelf. ,,Als je in een woonwijk 50 mag rijden, wil dat niet zeggen dat je er ook 50 moet rijden. Dat geldt ook voor belastingontwijking – het hoeft niet. Bedrijven moeten gewoon belasting betalen over de grondstoffen die ze delven of goedkope arbeid die ze er laten verrichten, dan kunnen regeringen zorgen voor scholing, gezondheidszorg en infrastructuur. Daar hebben bedrijven ook belang bij. De VBDO brengt deze zomer een boekje uit over verantwoord belastingbeleid.”

Sommige belastingvrijstellingen waren aanvankelijk bedoeld om te voorkomen dat internationale bedrijven in meerdere landen belasting moeten betalen. ,,Maar door economisch groei inmiddels vindt zestig procent van de internationale handel plaats binnen multinationals. Regeringen en NGOs hebben heel weinig zicht op die geldstromen.” Het is zelfs maar de vraag of belastingparadijzen zoals Nederland zoveel verdienen op het doorsluizen van geld.

Van der Helm: ,,Producten leggen een heel andere route af dan hun facturen, waardoor het land van herkomst er 0,0 winst op maakt. Dat is geen fair play. In kolonialistische tijden roofden Europeanen grondstoffen uit arme landen. Daar tegenover stond dat ze in zekere mate voor het land zorgden. Dat roven duurt nog steeds voort, maar de rovers zorgen nergens meer voor. Onze huidige economie is kolonialisme 2.0.”

Geef een antwoord