Over Mij

Wie ben ik?

Ik ben journalist en een all-round communicatieprof, gespecialiseerd in duurzame ontwikkeling

Over mij

Ik ben goed in inspirerende teksten met een persoonlijke inslag. Maar ik verzorg niet alleen teksten. Je kunt ook een beroep op mij doen als allround communicatiemedewerker. Daarnaast heb ik een online schrijftraining: de Inspirerende Teksten Academie.

Als freelance journalist werk ik onder meer voor NRC Handelsblad, Oneworld en Prikkels, een blad over cultuureducatie. Als allround communicatieadviseur werk ik vooral voor ideƫle organisaties die duurzame ontwikkeling bevorderen, zoals iucn-nl, Milieudefensie en Kiesklimaat.

Ik interesseer me sterk voor klimaatpsychologie en constructieve journalistiek. Als alarmerende berichten over het klimaat mensen niet activeren, wat werkt dan wel? Ik heb een paar antwoorden gevonden: Luisteren, positieve woorden gebruiken en handelingsperspectieven laten zien. Compassie tonen voor je eigen misstappen en die van anderen. En het goede voorbeeld geven!

In 2018 heb ik 7 interviews geschreven voor Eerste Hulp bij Klimaatverandering, een stripboek waar je blij van wordt van striptekenares en storyteller Anabella Meijer. Wat een heerlijk project was dat: met leuke, energieke mensen en veel humor.

Hoe kwam ik aan deze interesses? Als kind al zag ik wat machtsongelijkheid doet in een groep kinderen. Mijn wereld werd snel groter. Ik ging als 9-jarige met mijn pleegzus mee naar Brussel om de demonstreren tegen de wapenwedloop. Tijdens een excursie bij Simon Levelt vroeg ik al naar de arbeidsomstandigheden van de plukkers.

Aan het begin van mijn loopbaan heb ik als persvoorlichter gewerkt bij het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) dat inmiddels is opgegaan in Action Aid. Toen en nu wil ik mensen inspireren en motiveren om zich in te zetten voor een mooiere wereld. Of dat nu gaat om mensenrechten of een schone economie.

Ben ik zelf ook goed bezig? Ik doe mijn best. Voor mijn gezin koop ik bijna alle etenswaren biologisch in. Vlees koop ik zelden. Maar als ik weet wat ik daar kan bijdragen, pak ik rustig het vliegtuig naar een ontwikkelingsland.

Mijn kinderen zijn nu 15, 14 en 11 jaar oud, en zijn soms nog fanatieker dan ik als het gaat om recycling of kritisch consumeren. Onze oudste hebben we als baby geadopteerd uit de Verenigde Staten. Hij volgt het nieuws op de voet en verovert ons hart door zelf ook filmpjes te maken.

Laat me weten hoe ik u verder kan helpen en stuur een mail naar hille.takken@gmail.com. En/of volg mij op twitter @hille_takken of linkedin.